Leidinggeven begint met (zelf)vertrouwen. Durf je los te laten?

terug


Leidinggeven begint met (zelf)vertrouwen. Durf je los te laten?

Het aansturen van personeel draait uiteindelijk allemaal om vertrouwen, betrokkenheid en los durven te laten.

Medewerkers die betrokken zijn, zijn bereid een grotere inspanning te leveren voor het bedrijf en hebben het verlangen langer bij het bedrijf te blijven vanuit loyaliteit, bereidheid om voor het bedrijf te werken en verantwoordelijkheidsgevoel richting de eigenaar.

Intrinsieke motivatie is een sleutelwoord bij betrokkenheid en hoogwaardig werk. Ook blijkt uit onderzoek dat autonomie een belangrijk aspect is om intrinsieke motivatie te belonen.

Medewerkers willen mee beslissen en als hier aan wordt voldaan zullen medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn. Door het geven van meer verantwoordelijkheid en autonomie zal fundament alleen maar sterk worden.

Maar hoe creëer je autonomie?

In elk geval niet door er nog meer leiding aan te geven.

Wij durven zowel de ondernemer als het personeel een spiegel voor te houden. We werken daarbij doel en resultaatgericht, waarbij we het beste uit mensen halen door ze vooral (terug) te plaatsen in hun eigen kracht. Het begint bij de ondernemer die een hulpvraag durft te stellen.
“Ik krijg mijn personeel niet gemotiveerd”.
“Het lukt me niet de gemeente te overtuigen”,
“Ik krijg teveel klachten van mijn gasten”.
Hoe stuur je personeel aan?

Simpel samengevat. Het begint met vertrouwen. Zelfvertrouwen bij de leidinggevende en vertrouwen in de werknemer. Als dat er is krijgt de medewerker de vrijheid om te handelen vanuit de gezamenlijke missie en voelt hij of zij zich 100% verantwoordelijk en is er geen enkel probleem om verantwoording af te leggen naar de leidinggevende. 100% gegarandeerd.

Cruyff zie het ooit: “ Je ziet het pas als je het doorhebt”.

Met leiding geven aan medewerkers is dat ook zo. Het gros van jouw medewerkers is echt intrinsiek gemotiveerd en heeft eigenlijk helemaal geen leiding nodig. Geeft ze de ruimte en je krijgt juist wat je wil bereiken door los te laten. Het model op de foto helpt je daarbij.

Het begint met (zelf)vertrouwen. Durf je los te laten?

Modern leiderschap betekent dat jij jouw medewerkers meeneemt in jouw visie en zorgt dat je deze visie met hen deelt en er samen over droomt. Je vertrouwt je medewerkers als ze over de juiste competenties beschikken en zich committeren aan het behalen van de doelen die passen bij jouw visie. Als jij ze vertrouwt geef ze dan de vrijheid van handelen en maak en houdt ze verantwoordelijk. Laat ze periodiek verantwoording afleggen en hou vooral contact (verbinding).

Recreamatch is hierin gespecialiseerd. Uiterst vertrouwelijk begeleiden wij jou bij alle aspecten van ondernemerschap en werkgeverschap en zorgen ervoor dat het ondernemen en het bijbehorende leiding leuk wordt en blijft.

Contact

Neem contact op met ons:

Frank Verkoijen
06-36069296

Thijs Vossen
06-83167967

verkoijen@recreamatch.nl

 
BEL NU
VACATURES